matematika korrepetálás

Készüljünk az érettségire, meneküljünk a bukástól!

image_pdfimage_print

A matematika és fizika korrepetálás alapvető fontosságúak egy érettségi vizsgához – különösen azoknak a diákoknak, akik rosszabbul teljesítenek ezekből a tárgyakból.

Azon diákok számára, akiknek komoly kihívást jelent a matematika és a fizika tantárgyak megértése, fontos lehet a fizika, illetve matematika korrepetálásokon való részvétel, hiszen ezen múlhatnak az év végi jegyeik, de akár az érettségi vizsgájuk – és így a továbbtanulásuk – is.

felkészülés és a megfelelő stratégiák alkalmazása kulcsfontosságú a sikeres eredmények eléréséhez, éppen ezért az alábbiakban néhány tanácsot adunk azoknak, akik szeretnének jobb eredményeket elérni a vizsgáikon.

Felkészülés az érettségi vizsgára

Az érettségi vizsga egy olyan fontos mérföldkő, amely meghatározza a diákok további tanulmányait, sőt, a későbbi karrierjüket is. Az előkészület időszaka alatt az egyik legfontosabb tényező a hatékony időgazdálkodás és a tudatos tanulási módszerek alkalmazása. Első lépésként érdemes áttekinteni a tananyagot, és meghatározni, hogy mely területeken van szükség a legnagyobb figyelemre és a legtöbb gyakorlásra.

A diákokat – és nagy általánosságban véve minden embert – két csoportba sorolhatjuk: azok, akik jobban szeretik a humán-, illetve a reáltantárgyakat. Azok, akik nem kedvelik az utóbbiakat, többnyire rosszabbul teljesítenek matematikából, fizikából, sőt, kémiából is. Számukra lehet fontos a matematika és fizika korrepetálás, illetve az, hogy betartsák az alábbi „szabályokat”.

Tervezzük meg a tanulási menetrendet: Határozzuk meg, hogy mely tantárgyakban van szükség a legtöbb felkészülésre, és alakítsunk ki egy időbeosztást, amely lehetővé teszi a rendszeres és fokozatos előrehaladást minden tantárgyból.

Használjunk változatos tanulási módszereket: A tanulásnak sokféle módja van. Kísérletezzünk a különböző módszerekkel, például jegyzeteléssel, színes markerrel való kiemeléssel, online videók vagy interaktív tananyagok megtekintésével.

Gyakorló feladatok és korábbi érettségi feladatok elvégzése: Az iskolai jegyzeteken kívül rendkívül hasznosak lehetnek a gyakorlófeladatok és a korábbi érettségi vizsgák; ezek segítenek megismerni a vizsga felépítését és típusát, valamint gyakorlatot is adnak.

Kérjünk segítséget: A kérdések feltevése és az esetleges nehézségek megoldása segíthet a felkészülésben, és egy magántanár hathatós segítséget nyújthat a problémák megoldásában.

Pihenés és kikapcsolódás: Ne felejtsük el a pihenést és a kikapcsolódást sem! Fontos, hogy adjunk magunknak időt a feltöltődésre, hogy felfrissült állapotban tudjunk tanulni – fáradtan ugyanis jóval nehezebb!

A bukás réme

A bukás elkerülése érdekében a megfelelő előkészülésen túl számos más tényező is számít, így például fontos az időgazdálkodás, az önbizalom és a hatékony stresszkezelés is.

Időgazdálkodás és a határidők betartása: Fontos figyelmet fordítani az időbeosztásra és a határidők betartására. Ne hagyjuk, hogy az anyag felhalmozódjon, és ne halogassunk semmit az utolsó pillanatig!

Önbizalom és pozitív gondolkodás: Fontos az önbizalom fenntartása és a pozitív gondolkodás is, hiszen a negatív gondolatok és a túlzott stressz gyakran korlátozza a teljesítményt. Próbáljunk meg inkább pozitívan hozzáállni a feladatokhoz, és higgyünk a saját képességeinkben!

Stresszkezelési technikák: Alkalmazzunk stresszkezelési technikákat, mint például a légzőgyakorlatok, a meditáció vagy a testmozgás. Ezek segíthetnek csökkenteni a feszültséget, illetve javíthatják a koncentrációt.

Ismerjük fel a gyengeségeinket: Ne hagyjuk figyelmen kívül a gyengeségeinket, és inkább dolgozzunk azon, hogy javítsunk rajtuk – ha szükséges, akkor segítséggel!

Kérjünk segítséget: Ha van olyan terület, amellyel kapcsolatban segítségre van szükségünk, vegyük igénybe egy magántanár szolgáltatásait, és kezdjünk el minél előbb fizika és matematika korrepetálásra járni, akár online!

Összegezzünk!

Az érettségi vizsga, a középiskolai felvételi és a jobb év végi érdemjegyek megszerzése mind-mind kihívásokat jelentenek, de megfelelő előkészüléssel és hatékony tanulási módszerek alkalmazásával elérhetőek a sikerek!

Amennyiben az Ön gyermekének is matematika, illetve fizika korrepetálásra lenne szüksége, vegye fel velem a kapcsolatot megadott elérhetőségeimen!

Lipovszky Matek - Fizika