középiskolai felvételi felkészítés

Rossz félév után hajtsunk rá a jobb jegyre, felkészítés a jövő évi középiskolai felvételire

Print Friendly, PDF & Email

A középiskolai felvételi felkészítés nélkül sok diák számára okozhat nehézségeket, de nem lehetetlen legyőzni ezt az akadályt!

Az iskolai élet tele van kihívásokkal és lehetőségekkel, de az egyik legfontosabb mérföldkő a középiskolai felvételi, amelynek sikeres teljesítése meghatározza a diákok jövőbeli tanulmányait és a karrierjüket is. Ha az első félévben nem sikerült elérni a várt eredményeket, nem szabad csüggedni, inkább azt kell felismerni, hogy van még idő és lehetőség a javításra.

Az alábbi cikkben megosztok néhány hasznos tanácsot és stratégiát a jobb jegyek eléréséhez és a sikeres középiskolai felvételire történő felkészüléshez.

1. Az előző félévi hibák elemzése

Az első lépés a javítás felé az előző félévi eredmények alapos elemzése. Vizsgáljuk meg, hogy mely tantárgyak, mely témák és milyen típusú feladatok okoznak problémát. Érdemes figyelembe venni a tanárok visszajelzéseit, és megpróbálni beazonosítani azokat a területeket, amelyeken javulni kell; ez már önmagában is segíteni fog abban, hogy hatékonyabban tudjunk készülni a következő félév végére és a felvételi vizsgára.

2. A célok kitűzése

Mi a célja a javulásnak? Legyen ez a cél konkrét és mérhető! Például, ha az előző matek dolgozatra csak közepes jegyet kaptunk, akkor célozzuk meg, hogy a következő dolgozaton legalább egy jó jegyet érjünk el – ezt persze hosszabb távon tervezve, és mindig az év végi érdemjegyekre, illetve a középiskolai felvételire koncentrálva. Fontos, hogy a célok elérhetőek és reálisak legyenek, ugyanakkor kihívást is jelentsenek.

3. Tanulási terv készítése

A hatékony tanulás érdekében fontos, hogy egy jól strukturált tanulási tervvel rendelkezzünk. Határozzuk meg, hogy mennyi időt szánunk naponta a tanulásra, és mely tantárgyakra kell koncentrálnunk! Ne szabad arról sem megfeledkezni, hogy fontos az egyensúly: időt kell szánni minden tantárgyra, de azokra a területekre kiemelten kell figyelni, amelyekben leginkább szükséges a javítás, emellett a pihenést sem szabad félvállról venni!

középiskolai felvételi felkészítés

4. A motiváció fenntartása

Az előző félévi eredmények lehetnek kiábrándítóak és demotiválóak, de fontos, hogy ne veszítsük el a hitünket és az elkötelezettségünket! Tartsuk szem előtt a céljainkat, és emlékezzünk arra, hogy minden kemény munka és erőfeszítés meghozza majd a gyümölcsét! Lényeges azonban, hogy a távlati célokra is koncentráljunk, azaz nem csupán a jobb jegyekre, vagy a sikeres középiskolai felvételire, hanem az utána következőkre is – vagyis az egyetemre, a munkára és a felnőtt életben elérni kívánt eredményekre!

5. A gyakorlás elengedhetetlen

A gyakorlás kulcsfontosságú a sikerhez. Nem szabad megelégedni azzal, hogy csak az iskolai tananyagot dolgozzuk fel, hanem gyakorolni kell további feladatokkal, sőt, akár vizsgafeladatokkal is. Ez segíteni fog abban, hogy jobban megértsük a tanult anyagot, és felkészültebbek legyünk a felvételi vizsgán, azonban lehetséges, hogy ez egyedül már nem megy olyan könnyedén, mint szeretnénk – és a lista utolsó pontja ehhez kapcsolódik.

6. A korrepetálás rengeteget segít

Az egyéni tanulási igényekre való odafigyelés kulcsfontosságú a sikerhez; ebben segíthet egy kvalifikált és tapasztalt magántanár, aki személyre szabott tanácsokkal és támogatással segíthet a hiányosságok pótlásában és a felkészülésben. Például, ha a matematika és a fizika a gyenge pontok, akkor érdemes lehet felkeresni egy olyan matematika- és fizika szakos magántanárt, aki korrepetálást is vállal.

Összegzés

Az előző félévi jegyek nem jelentenek végleges ítéletet, hiszen mindig van lehetőség a javulásra és a fejlődésre. Ha hatékonyan és kitartóan dolgozunk, és segítséget kérünk – például egy matematika és fizika szakos magántanártól –, akkor képesek leszünk elérni a várt eredményeket, és sikeresen felkészülni a középiskolai felvételire.

Amennyiben az Ön gyermekének is szüksége lenne matematika, illetve fizika korrepetálásra, középiskolai felvételi felkészítésre vagy érettségi felkészítésre, vegye fel velem a kapcsolatot megadott elérhetőségeim egyikén!

Lipovszky Matek - Fizika