kedd, február 25, 2020

Lipovszky Péter Mobil: +36 70 532 4476 Email: magantanar@lipovszky-matek-fizika.hu
Cím: 1204 Budapest Szerdahely utca 6/A

A sikeres matek és fizika pótvizsga titka

Több évtizedes tapasztalattal rendelkezem pótvizsgázók felkészítésével kapcsolatban. Ez alatt az idő alatt sok diákkal és nagyon sok tévhittel és mítosszal találkoztam, hogy hogyan, milyen módszerekkel lehet felkészülni a pótvizsgára? Akkor felfedem a Titkot . . . !

Mi lenne először is a követendő módszer? Maga a TITOK:

A legjobb, ha már június végén, július első hetében elkezdődik a felkészülés.  Egy részt a szaktanárnak van ideje felmérni a diák hiányosságit, és kijavítani azokat. Általános iskolások esetében heti  2-3 db 45 perces alkalom elég szokott lenni, ez a középiskolások esetében heti 2 db 90 perces alkalom a megfelelő óraszám. Ez természetesen a tananyag minőségétől és mennyiségétől is függ.  Ha  esetleg a felkészítés lassabb ütemben halad a vártnál, akkor augusztusban még be lehet szúrni pár plussz órát.  Ennek a módszernek az előnyei:

 1. A diák nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban tud felkészülni. 
 2. Hosszú távon is tartósabb tudással fog rendelkezni.
 3. Belefér pár hosszú hétvége és  egy egyhetes nyaralás is a családdal, természetesen nem a pótvizsgát megelőző héten.
 4. Egész nyáron egyenletesen le van terhelve, de nincs túl hajszolva se lelkileg se fizikailag. Ha belegondolunk 6-8 hét alatt kell akkora tananyagot megtanulni a gyermeknek, amit 10 hónap alatt kellett volna! Ez nagy kihívás számára!
 5. Persze tudom, hogy ez így nem olyan, mint a megszokott nyári szünidő, de ezek mellett így is ki tudja pihenni az elmúlt tanév fáradalmait.
 6. A vizsga sikeressége garantált.
 7. És végül utoljára, de nem utolsó sorban a családi kassza egyenletesen van leterhelve és nem egy nagyobb összeget kell kifizetni nagyon rövid idő alatt.

Ha minél jobban halogatjuk a pótvizsgára való felkészülés elkezdését, a fent felsorolt előnyökből pont az ellenkezőjük fog megtörténni, hátránnyá fognak válni:

 1. A diák egyre nyugtalanabb, fusztráltabb amiatt, hogy kevés a tudása és vészesen közeleg a vizsga időpontja.
 2. A megszerzett tudás felpörgetett, felszínes, és így hosszútávon nem maradandó.
 3. Mivel a tananyag adott, a heti óraszámot meg kell növelni. Szélsőségesen maximum heti 5 alkalom.
 4. Rövid idő áll a hiányosságok felmérésére és azok pótlására, begyakorolására, szélsőséges esetben el is maradhat.
 5. Nem tud pihenni, kimerül a felkészülés végére, a közös családi programokon nem tud részt venni.
 6. A családi kasszát rövid idő alatt hirtelen nagyobb összeggel terheli meg.
 7. A minél rövidebbre szabott felkészülési idő a vizsga sikertelenségének kockázatát is megnöveli.

Vegyük akkor sorra az egyes mítoszokat amik a halogatáshoz vezetnek!

Majd az utolsó hetekben is elég lesz a pótvizsgára készülni!

A fentiekben előbb összefoglaltam káros következményeit

Szaktanár nélkül is fel lehet készülni a pótvizsgára!

Erről hamar vagy későn kiderül, hogy nem megy, mert a matematikát és a fizikát “nem csak megtanulni” kell, de valamilyen fokon először meg is kell érteni. A megértés általában nem sikerül szakszerű segítség nélkül. Amire ezt belátják az emberek, addigra már csak az utolsó pillanatokban próbálnak segítséget kérni szakembertől. Pedig jobb lett volna már a nyár elején ezt megtenni!

Tekintse meg matematika és fizika pótvizsga felkészítő árainkat!

Tisztelettel: Lipovszky Péter magántanár

Mit kell tudni a matematika pótvizsgáról?

Elsőre félelmetesen hangzik a pótvizsga, de egyáltalán nem az, hiszen van lehetőség profi pótvizsga felkészítésre.

Pótvizsgára akkor van szükség, ha elégtelen jegy született év végén. Két lehetőség létezik: sikeres vizsgát tenni, vagy osztályt ismételni. A vizsga arra szolgál, hogy a gyermek bebizonyíthassa, hogy tudja a tananyagot. A pótvizsgák általában augusztus 15. és 31. között kerülnek megrendezésre az iskolákban. A vizsgára a diáknak kell jelentkeznie. A pótvizsga menete iskolánként változó, de általában írásbeli és szóbeli vizsgából áll.

Első lépésként a szülőben és a gyermekben tudatosulnia kell, hogy a pótvizsga nem feltétlenül az ő hibájuk. Ha már sikerül elfogadni a tényt, könnyebb a távlati célok felé tekinteni, hogy minél sikeresebb vizsgaeredmény szülessen. Nem érdemes azon örlődni, kinek a hibája, a lényeg, hogy az elkövetkező időszakban mindent megtegyünk a cél érdekében: el kell kezdeni a pótvizsga felkészítést.

Semmi aggodalom, a legjobb helyen jár, ha pótvizsga felkészítést szeretne! Módszereimmel, tananyagaimmal garantáltan a régi osztályában kezdheti az új tanévet gyermeke!

Kedves Szülök, Érdeklődők, Diákok, Egyetemisták és Főiskolások!

Önöknek/Nektek szólnak ezek a cikkek amelyeken keresztül megpróbáltam bemutatni magamat, tanítási módszereimet, szakmai rátermettségemet. Amennyiben elnyertem a bizalmát/bizalmad keressen/keress meg bizalommal az elérhetőségeim egyikén.

Amit kínálok

Ha eljösz hozzám több mint 25 éves tapasztalatom alapján matematika vagy fizika korrepetálásra következőkben részesülhetsz:

Matematika és fizika érettségi vizsgára való felkészítés

Sikeres matematika, fizika érettségi vizsgára való felkszítés emelt és középszinten egyaránt középiskolások és már érettségizettek számára is.

Középiskolai matematika felvételi vizsgára való felkészítés

Sikeres középiskolai matematika felvételi  vizsgára való felkészítés 8., 6, és 4. osztályosok részére.

Érdemjegy javítás matematikából, fizikából, bukástól való megmenekülés

Sikeres érdemjegy javítás matematikából és fizikából, bukás közeli helyzetből való megmenekülés általános iskola felső tagozat és középiskolások részére egyaránt.

Tehetséggondozás

Sikkeres tehetséggondozást vállalok matematikából és fizikából általános iskolások felsőtagozatos diákjainak, és középiskolásainak egyaránt. Azért, hogy a jó még jobblegyen!

Sikeres egyetemi matematika és fizika vizsgákra való felkészítés

Sikeres egyetemi, főiskolai matematika és fizika zh-ra és vizsgára való felkészítés analízis, lineáris algebra, valószínűségszámítás témakörökből.

Matematika és fizika pótvizsga felkészítés

Sikeres pótvizsga felkészítés matematikából és fizikából általános és középiskolásoknak egyaránt.