A sikeres matek és fizika pótvizsga titka

Print Friendly, PDF & Email

Több évtizedes tapasztalattal rendelkezem pótvizsgázók felkészítésével kapcsolatban. Ez alatt az idő alatt sok diákkal és nagyon sok tévhittel és mítosszal találkoztam, hogy hogyan, milyen módszerekkel lehet felkészülni a pótvizsgára? Akkor felfedem a Titkot . . . !

Mi lenne először is a követendő módszer? Maga a TITOK:

A legjobb, ha már június végén, július első hetében elkezdődik a felkészülés.  Egy részt a szaktanárnak van ideje felmérni a diák hiányosságit, és kijavítani azokat. Általános iskolások esetében heti  2-3 db 45 perces alkalom elég szokott lenni, ez a középiskolások esetében heti 2 db 90 perces alkalom a megfelelő óraszám. Ez természetesen a tananyag minőségétől és mennyiségétől is függ.  Ha  esetleg a felkészítés lassabb ütemben halad a vártnál, akkor augusztusban még be lehet szúrni pár plussz órát.  Ennek a módszernek az előnyei:

  1. A diák nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban tud felkészülni. 
  2. Hosszú távon is tartósabb tudással fog rendelkezni.
  3. Belefér pár hosszú hétvége és  egy egyhetes nyaralás is a családdal, természetesen nem a pótvizsgát megelőző héten.
  4. Egész nyáron egyenletesen le van terhelve, de nincs túl hajszolva se lelkileg se fizikailag. Ha belegondolunk 6-8 hét alatt kell akkora tananyagot megtanulni a gyermeknek, amit 10 hónap alatt kellett volna! Ez nagy kihívás számára!
  5. Persze tudom, hogy ez így nem olyan, mint a megszokott nyári szünidő, de ezek mellett így is ki tudja pihenni az elmúlt tanév fáradalmait.
  6. A vizsga sikeressége garantált.
  7. És végül utoljára, de nem utolsó sorban a családi kassza egyenletesen van leterhelve és nem egy nagyobb összeget kell kifizetni nagyon rövid idő alatt.

Ha minél jobban halogatjuk a pótvizsgára való felkészülés elkezdését, a fent felsorolt előnyökből pont az ellenkezőjük fog megtörténni, hátránnyá fognak válni:

  1. A diák egyre nyugtalanabb, fusztráltabb amiatt, hogy kevés a tudása és vészesen közeleg a vizsga időpontja.
  2. A megszerzett tudás felpörgetett, felszínes, és így hosszútávon nem maradandó.
  3. Mivel a tananyag adott, a heti óraszámot meg kell növelni. Szélsőségesen maximum heti 5 alkalom.
  4. Rövid idő áll a hiányosságok felmérésére és azok pótlására, begyakorolására, szélsőséges esetben el is maradhat.
  5. Nem tud pihenni, kimerül a felkészülés végére, a közös családi programokon nem tud részt venni.
  6. A családi kasszát rövid idő alatt hirtelen nagyobb összeggel terheli meg.
  7. A minél rövidebbre szabott felkészülési idő a vizsga sikertelenségének kockázatát is megnöveli.

Vegyük akkor sorra az egyes mítoszokat amik a halogatáshoz vezetnek!

Majd az utolsó hetekben is elég lesz a pótvizsgára készülni!

A fentiekben előbb összefoglaltam káros következményeit

Szaktanár nélkül is fel lehet készülni a pótvizsgára!

Erről hamar vagy későn kiderül, hogy nem megy, mert a matematikát és a fizikát “nem csak megtanulni” kell, de valamilyen fokon először meg is kell érteni. A megértés általában nem sikerül szakszerű segítség nélkül. Amire ezt belátják az emberek, addigra már csak az utolsó pillanatokban próbálnak segítséget kérni szakembertől. Pedig jobb lett volna már a nyár elején ezt megtenni!

Tekintse meg matematika és fizika pótvizsga felkészítő árainkat! AZ ONLINE OKTATÁS RÉSZLETEIT ITT TEKINTHETI MEG

Tisztelettel: Lipovszky Péter magántanár

Mit kell tudni a matematika pótvizsgáról?

Elsőre félelmetesen hangzik a pótvizsga, de egyáltalán nem az, hiszen van lehetőség profi pótvizsga felkészítésre.

Pótvizsgára akkor van szükség, ha elégtelen jegy született év végén. Két lehetőség létezik: sikeres vizsgát tenni, vagy osztályt ismételni. A vizsga arra szolgál, hogy a gyermek bebizonyíthassa, hogy tudja a tananyagot. A pótvizsgák általában augusztus 15. és 31. között kerülnek megrendezésre az iskolákban. A vizsgára a diáknak kell jelentkeznie. A pótvizsga menete iskolánként változó, de általában írásbeli és szóbeli vizsgából áll.

Első lépésként a szülőben és a gyermekben tudatosulnia kell, hogy a pótvizsga nem feltétlenül az ő hibájuk. Ha már sikerül elfogadni a tényt, könnyebb a távlati célok felé tekinteni, hogy minél sikeresebb vizsgaeredmény szülessen. Nem érdemes azon örlődni, kinek a hibája, a lényeg, hogy az elkövetkező időszakban mindent megtegyünk a cél érdekében: el kell kezdeni a pótvizsga felkészítést.

Semmi aggodalom, a legjobb helyen jár, ha pótvizsga felkészítést szeretne! Módszereimmel, tananyagaimmal garantáltan a régi osztályában kezdheti az új tanévet gyermeke!

Lipovszky Matek - Fizika